Γεια χαρά Επισκέπτης
Λυπούμαστε Επισκέπτης, αλλά σας έχει απαγορευθεί η αποστολή δημοσίων και προσωπικών μηνυμάτων σε αυτό το φόρουμ.
Αυτός ο αποκλεισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Αποστολέας Θέμα: ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ  (Αναγνώστηκε 44719 φορές)

Αποσυνδεδεμένος tirol

Απ: ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ
« Απάντηση #20 στις: Μάιος 29, 2009, 11:46:42 μμ »
μήπως αναβλήθηκε για άλλη μέρα? γιατί πήγα σήμερα και δεν υπήρχε ψυχή! ???
...η άγρια ζωή κομμάτι της ζωής μας!

Αποσυνδεδεμένος bear

Απ: ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ
« Απάντηση #21 στις: Μάιος 30, 2009, 10:25:24 μμ »
30-05 ρε κωστα σημερα ειναι .

Αποσυνδεδεμένος bear

Απ: ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ
« Απάντηση #22 στις: Ιούνιος 29, 2009, 09:10:23 μμ »
ειδικο πλαισίο χωροταξικού σχεδιασμού για τη βιομηχανία 

 ή πως τα δαση μας θα γινουν παρελθον .

διαβαστε και ενημερωθητε θα εχουμε και αλλα.

Η Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας στις 23-06-2009 κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως της απόφασης 11508 ΦΕΚ 151/ΑΑΠ/13-4-2009 με θέμα: «έγκριση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τη βιομηχανία και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού».Ουσιαστικά καταργεί τη δασική νομοθεσία και τη νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές.

Πέρα από την ίδια την εξορυκτική δραστηριότητα η οποία, όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει, επιτρέπεται σχεδον παντού, το χωροταξικό της βιομηχανίας επιτρέπει, ή μάλλον ενθαρρύνει, την εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων στον ίδιο χώρο της εξορυξης, με στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής.

Από αυτή τη γενική κατεύθυνση δεν εξαιρούνται ούτε τα δάση, ούτε οι περιοχές NATURA, ούτε οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας, παρά μόνον οι «οικότοποι κοινοτικής προτεραιότητας». Τα πάντα επιτρέπονται, με την προϋπόθεση ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία θα αναλάβει να «δασώσει» μια έκταση ίση με το δάσος που θα καταστρέψει!

Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω είναι εξόχως αντισυνταγματικά. Εάν ισχύσει αυτό το πλαίσιο χωροταξίας, θα πρέπει να πούμε αντίο στα δάση της Γκιώνας, της Οίτης, των Βαρδουσίων αλλά και άλλων περιοχών της πανέμορφης χώρας μας. Αν ισχύσει αυτό το πλαίσιο, θα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να πολεμήσουμε συγκεκριμένα έργα. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος κυβέρνησης και εταιρειών – να μας αφαιρέσουν όλα τα όπλα και να μη μας αφήσουν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους σχεδιασμούς τους.

Αυτή θα είναι από τις μεγαλύτερες μάχες που θα δώσουμε και πρέπει να τη δώσουμε όλοι!
Η κίνηση της Γκιώνας προχώρησε στις εξής ενέργειες:
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 29, 2009, 09:13:29 μμ από bear »

Αποσυνδεδεμένος bear

Απ: ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ
« Απάντηση #23 στις: Ιούνιος 29, 2009, 09:15:34 μμ »

Η κίνηση της Γκιώνας προχώρησε στις εξής ενέργειες:


Κατατέθηκε αίτηση στις 11-06-2009 στη Δ/νση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Ν. Φωκίδας και ζητάμε να μας χορηγηθούν οι υδρολογικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί σχετικά με τις εν ενεργεία εξορυκτικές δραστηριότητες της Εταιρείας ΕΛΜΙΝ Α.Ε. στις θέσεις «Καψίτσα» και «Βραϊλα» στη Γκιώνα.
Κατατέθηκε αίτηση στις 19-06-2009 στη Δ/νση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Ν. Φωκίδας και ζητάμε να μας χορηγηθούν όλα τα σχετικά σχέδια και έγγραφα, που αφορούν :
   Όλες τις Οριστικές Παραχωρήσεις (Ο.Π.),
   
   Όλες τις Άδειες Μεταλλευτικών Ερευνών και

    Όλες τις Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων,

που σχετίζονται με τις μεταλλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Νομό Φωκίδας. Τα παραπάνω θα πρέπει να αναφέρονται τόσο σε παλιές μη λειτουργούσες ή σε αναστολή εξορύξεις (επιφανειακές και υπόγειες), όσο και σε εν λειτουργία, καθώς και σε εγκαταστάσεις φόρτωσης.

Επι πλέον ζητάμε ενημέρωση και για όλες τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα διαβιβάζονται στη Νομαρχία και αφορούν μελλοντικές μεταλλευτικές δραστηριότητες (εξορύξεις, έρευνες και εγκαταστάσεις φόρτωσης).

 
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 29, 2009, 09:18:16 μμ από bear »

Αποσυνδεδεμένος bear

Απ: ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ
« Απάντηση #24 στις: Οκτώβριος 10, 2009, 10:04:59 πμ »
ΜΕΓΑ ΗΜΕΡΟΤΟΠΙ

Διερευνητικες γεωτρησεις .
εδω και ενα μηνα τωρα .


 ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ .
 
  ΕΠΙΣΗΣ ΣΚΟΠΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ .« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 10, 2009, 10:22:27 πμ από bear »

Αποσυνδεδεμένος bear

Απ: ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ
« Απάντηση #25 στις: Μάρτιος 23, 2010, 03:26:35 μμ »
Σε συνέχεια της καταδίκης του 2007

Νέα προειδοποίηση από Κομισιόν για τις περιοχές Natura 2000
Web only
19/03/2010  16:45
Εκτύπωση Αποστολή Μικρότερη γραμματοσειρά Μεγαλύτερη γραμματοσειρά Αρχικό μέγεθος γραμματοσειράς Επιλέξτε τόπο κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστείτε την είδηση .
http://img.protothema.gr/CD0F6C327B65D6419076F5B2DD038FDF.jpg Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκεται για όλο και περισσότερα περιβαλλοντικά ζητήματα η Ελλάδα και χτες ήταν η σειρά της μέριμνας που δείχνει η χώρα μας για την βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στην χώρα μας προειδοποίηση για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων σχετικά με τη βιοποικιλότητα, απειλώντας με επιβολή προστίμου διότι έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Ελλάδα τον Οκτώβριο 2007, επειδή η χώρα μας δεν είχε καθορίσει επαρκή αριθμό ζωνών ειδικής προστασίας (ΖΕΠ, για τα άγρια πτηνά). Το Δικαστήριο επισήμανε πολλές παραλείψεις και αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε δώδεκα είδη που χρήζουν αποτελεσματικότερης προστασίας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το είδος Gypaetus barbatus, που συγκαταλέγεται μεταξύ των βιολογικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Στη συνέχεια, η Ελλάδα προσέθεσε 12 επιπλέον ΖΕΠ, ήτοι 163 συνολικά στην επικράτειά της, και χαρακτήρισε επαρκή τον αριθμό περιοχών.


Η έκταση όμως που συνολικά καλύπτεται από τα λαμβανόμενα μέτρα εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή ως προς τις απαιτήσεις του Δικαστηρίου. Περίπου 32 σημαντικές περιοχές για τα πτηνά εξακολουθούν να μην καλύπτονται από τη ΖΕΠ, ενώ 67 περιοχές καλύπτονται ανεπαρκώς και τα όριά τους θα πρέπει να χαραχθούν εκ νέου.
Σχετικά με το θέμα, ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος  Γιάνεζ Ποτόκνικ κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών Natura 2000 "προτού να είναι πολύ αργά".


Αποσυνδεδεμένος bear

Απ: ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ
« Απάντηση #26 στις: Μάιος 20, 2010, 07:37:41 μμ »
 
αντιγραφη απο altpressFTHIOTIDA

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010
Όμιλος Φίλων του Δάσους:Παρανομη η εξόρρυξη στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Οίτης


Η εξορυκτική δραστηριότητα στη θέση «Κοκκινόβραχος», στον πυρήνα του εθνικού δρυμού της Οίτης ήταν από την αρχή παράνομη. Ουδέποτε εκδόθηκε έγκριση επέμβασης, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα. Η λειτουργία μεταλλείων εξακολουθεί να γίνεται κατά παράβαση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των Εθνικών Δρυμών, εθνικού και κοινοτικού.
Αν και υπάρχει απόφαση του Δασαρχείου Λαμίας από το 2004 να σφραγιστεί το μεταλλείο (έγγραφο του Δασαρχείου Λαμίας αριθμ. 4983/21-6-2004), αν και απόφαση του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κιλτίδη (απόφαση 93493/23-12-2008 ) να τεθεί φραγμός στη μεταλλευτική δραστηριότητα που αναπτύσσει η εταιρεία ΕΛΜΙΝ Α.Ε. στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, αν και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέρριψε τη γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου με το αριθμ. 102126/3296Π.Σ./9-1-2008 έγγραφο, μέχρι σήμερα η Διοίκηση δεν είχε θέσει σε εφαρμογή τις αποφάσεις αυτές.

Δυστυχώς δεν πέρασε ούτε μια μέρα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην πόλη μας, όπου μίλησε για προστασία του Μαλιακού, του Σπερχειού και του Εθνικού Δρυμού και για πράσινη ανάπτυξη και ο Δ/ντής Δασών, υπό ομηρία και κάτω από πρωτοφανείς εκβιαστικές και παρασκηνιακές πολιτικές πρακτικές της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας και του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, αναγκάστηκε να ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή του για μη σύννομη λειτουργία του μεταλλείου, ώστε να χορηγηθεί η άδεια εκρηκτικών.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις γκαγκστερικές μεθοδεύσεις του πολιτικού και κομματικού συστήματος που αποδομούν τη λειτουργία των θεσμών και καθιστούν την πολιτική συνώνυμη της ασύδοτης αυθαιρεσίας. Τελικά αποδεικνύεται ότι η μόνη ικανότητα που διαθέτει το πολιτικό σύστημα είναι το ψεύδος και ο λαϊκισμός. Όταν η πολιτική αλλοτριώνεται, οδηγούμαστε με ασφάλεια στην υπεράσπιση των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων και στον ψηφοθηρικό εκμαυλισμό των πολιτών. Έτσι όμως αποσαθρώνονται οι θεσμοί και καθηλώνεται η κοινωνία σε πολιτική υπανάπτυξη και αθλιότητα.

Πόσο νόμιμες μπορεί να είναι οι αποφάσεις ενός θεσμοθετημένου οργάνου να τηρεί τη νομιμότητα, όπως η Περιφέρεια, όταν περιφρονητικά αγνοούν το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των εθνικών δρυμών ; Πιστεύουμε ότι τα κριτήρια λήψης αποφάσεων της πολιτικής, τοπικής και εθνικής, θα πρέπει να αντιστοιχούν στην πολυπλοκότητα των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Ο εγκλωβισμός στη φιλοσοφία του πολιτικού κόστους και η υποταγή στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, οδηγούν σε μια άγρια ανάπτυξη χωρίς αρχές και αξίες, που μόνον αδιέξοδα δημιουργεί στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον. Αποδεικνύεται τελικά ότι το περιβάλλον μετριέται μόνον με ψήφους στις εκλογές.

Η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης τροφοδοτεί θεωρητικές συζητήσεις και επίσημες εκθέσεις πολιτικών και τεχνοκρατών. Οι δυσκολίες ανακύπτουν όταν επιχειρείται η μετάφραση του συνθήματος αυτού σε πολιτική πράξη. Τότε φαίνεται να διαψεύδεται το κράτος με τις πράξεις του, που αποδεικνύουν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής αλλά απλώς ένα πολιτικάντικο σύνθημα.

Η ευρύτερη περιοχή της Οίτης μπορεί να αναπτύξει ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες, που θα σέβονται και θα προστατεύουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα θα στηρίζουν την τοπική κοινωνία. Ο Δρυμός μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και οικοτουριστικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο ενός συστήματος διαχείρισης συμβατού με τις οικολογικές και πολιτιστικές του αξίες.
Καλούμε το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Οίτης και όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις του τόπου μας να πάρουν θέση και να κινητοποιηθούν για την προστασία του Εθνικού Δρυμού.
Το ΔΣ

Αποσυνδεδεμένος bear

Απ: ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ
« Απάντηση #27 στις: Μάιος 21, 2010, 10:36:17 πμ »
Έκανε "πίσω" η Περιφέρεια για το μεταλλείο της ΕΛΜΙΝΗ Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ανακάλεσε την απόφαση του Δασαρχείου, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η χρήση εκρηκτικών στο μεταλλείο της ΕΛΜΙΝ, στην Υπάτη της Φθιώτιδας, μετά τις κινητοποιήσεις των μεταλλεργατών.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, οι εργαζόμενοι έληξαν την κατάληψη του Δασαρχείου, στην οποία είχαν προβεί από το πρωί της Δευτέρας.

Οι υπάλληλοι διαμαρτύρονταν γιατί, λόγω της απαγόρευσης χρήσης εκρηκτικών, το μεταλλείο παρέμενε κλειστό και οι ίδιοι αντιμετώπιζαν την απειλή της ανεργίας.Αποσυνδεδεμένος bear

Απ: ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ
« Απάντηση #28 στις: Ιούλιος 16, 2010, 06:03:49 μμ »
 
και κατι αισιοδοξο ,απο την καθημερινη σημερα.


Σύσταση επιτροπής για την εφαρμογή οδηγίας για τα νερά
 Σύγκλιση Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για την πορεία υλοποίησης της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά.
Η πορεία υλοποίησης της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά, που έχει ως στόχο την προστασία και αναβάθμιση του υδάτινου περιβάλλοντος, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, της πρώτης συζήτησης από την ίδρυση της Επιτροπής, το 2003.

Η Εθνική Επιτροπή Υδάτων έλαβε υπόψη της το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της Οδηγίας, καθώς και τις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης». Πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τον υδατογραφικό χάρτη της χώρας, ο οποίος περιέχει 14 Υδατικά Διαμερίσματα και 45 λεκάνες απορροής και για τη διευθέτηση των αρμοδιοτήτων και των συναρμοδιοτήτων μεταξύ των Περιφερειών.

Της Επιτροπής προήδρευσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και παραβρέθηκαν: ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ντόλιος, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Μπαζιώτη-Μητσώνη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Δημόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος. Εισήγηση επί των θεμάτων έκανε ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Ανδρέας Ανδρεαδάκης.

Παρατίθεται σε συνημμένο η εισήγηση του Αν. Ανδρεαδάκη για την πορεία υλοποίησης της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά.
 

Αποσυνδεδεμένος bear

Απ: ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ
« Απάντηση #29 στις: Ιανουάριος 28, 2011, 08:20:27 μμ »

Η πρασινη υπ..αναπτυξη ειναι τωρα και εδω .αριστερα απο την πλατυβουνα


« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 28, 2011, 08:24:10 μμ από bear »